Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η ύπαρξη λιγότερων από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα ή κόπρανα που είναι σκληρά και αποβάλλονται δύσκολα. Μπορεί επίσης να υπάρχει και αίσθημα ατελούς κένωσης. Υγιεινή διατροφή, άφθονα υγρά και τακτική άσκηση θα βοηθήσει στη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου. Είναι καλύτερα να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα εξαρχής από το να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε αργότερα, ειδικά στην εγκυμοσύνη.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή ακόμη και σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δρουν για να χαλαρώσουν τους μύες και επιβραδύνει το χρόνο διέλευσης της τροφής από το έντερο. Πάνω από το 40% των γυναικών αναφέρουν κάποια συμπτώματα σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης τους, συνήθως στο 1ο και 2ο τρίμηνο.
Γυναίκες που υπέφεραν από δυσκοιλιότητα πριν από την εγκυμοσύνη συχνά βρίσκουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται κατά την εγκυμοσύνη. Άλλα φάρμακα που λαμβάνονται στην εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα αυτά που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου στην εγκυμοσύνη, αντιόξινα για την καούρα, ισχυρά παυσίπονα, πολυβιταμίνες, δισκία σιδήρου και ασβεστίου.
Μερικές φορές η αλλαγή του φαρμάκου ή του σκευάσματος μπορεί να μειώσει τη δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για να αποκλείσουν οποιεσδήποτε άλλες υποκείμενες αιτίες για αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου τους στην εγκυμοσύνη.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Είναι επιβλαβής η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;
Μια έγκυος μπορεί να αισθάνεται άβολα από τη δυσκοιλιότητα, αλλά δεν είναι επιβλαβές για το μωρό της. Μερικές φορές το τέντωμα μπορεί να οδηγήσει σε πρωκτική σχισμή (σχίσιμο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό) ή αιμορροΐδες, όπου οι φλέβες στο ορθό πρήζονται και προκαλούν φαγούρα. Χωρίς θεραπεία η δυσκοιλιότητα και η συνεχής καταπόνηση ασκούν πίεση στο πυελικό έδαφος που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη μετέπειτα ζωή.
Τρόπος ζωής και διατροφή
Τουαλέτα – Πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν αισθάνεστε την επιθυμία, ιδανικά θα ήταν να είναι το πρώτο πράγμα το πρωί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο και ιδιωτικότητα και αποφύγετε την καταπόνηση όταν κάθεστε στην τουαλέτα.
Άσκηση – Το περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία, η γιόγκα θα ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα και θα σας κάνουν να νιώσετε πιο υγιείς. Προσπαθήστε να είστε δραστήριοι και να ασκήστε κάθε μέρα.
Υγρά – Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών, γι’ αυτό πίνουν τουλάχιστον 7-8 ποτήρια την ημέρα και ακόμη περισσότερο σε ζεστό καιρό. Το νερό είναι καλύτερο, αλλά οι χυμοί φρούτων (ειδικά οι φρέσκοι χυμοί) είναι μια χαρά. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης σε τσάι, καφέ, κόλα και ενεργειακά ποτά.
Τρόφιμα – Τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και όσπρια). Το πίτουρο και το ψύλλιο είναι πολύ καλές φυσικές πηγές φυτικών ινών. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά για να αποτρέψετε το φούσκωμα.
Μπορείτε να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας συμβουλεύσει για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.
Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αυτές οι στρατηγικές δεν βοηθούν ή εάν βλέπετε αίμα στις κενώσεις του εντέρου σας.
Δυσκοιλιότητα μετά την εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή συχνά παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα για λίγες μέρες μέχρι να επανέλθει η κινητικότητα του εντέρου τους. Οι γυναίκες με ράμματα μετά από κολπικούς τοκετούς μπορεί να φοβούνται να πιέσουν και έτσι να κρατιούνται και να μην πηγαίνουν στην τουαλέτα. Τα ισχυρά παυσίπονα που χορηγούνται μετά τη γέννηση μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Πολυάσχολες νέες μητέρες
μερικές φορές ξεχνάτε να τρώνε και να πίνουν καλά, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πολλά φρούτα και λαχανικά και αυξήστε την πρόσληψη υγρών κατά το θηλασμό. Ένα ποτήρι νερό σε κάθε θηλασμό είναι μια καλή ιδέα.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Προτεινόμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
Τα καθαρτικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και γενικά απορροφώνται ελάχιστα από το έντερο της μητέρας στην κυκλοφορία του αίματος της. Δεν σχετίζονται με προβλήματα με το αγέννητο ή το θηλάζον μωρό.
Ο Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση μιας φυσιολογικής συνήθειας του εντέρου, επομένως τα καθαρτικά δοκιμάζονται καλύτερα με την ακόλουθη σειρά.
- Τα καθαρτικά που αυξάνουν τον όγκο και την υγρασία στα κόπρανα (Ψύλλιο), τόνωση της δραστηριότητας του εντέρου. Λαμβάνονται με άφθονο νερό ή χυμό φρούτων, είναι συνήθως αποτελεσματικά σε 24 ώρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν 2-3 ημέρες τακτικής θεραπείας μέχρι να δράσουν.
- Οσμωτικά καθαρτικά (μακρογόλη, λακτουλόζη, σορβιτόλη) αντλούν νερό στο έντερο, για να διογκωθεί και να μαλακώσει. Όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι, είναι αποτελεσματικά σε 2-48 ώρες.
- Τα διεγερτικά καθαρτικά (senna, bisacodyl, cascara) δρουν τοπικά για να τονώσουν το έντερο και θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα σε 6-12 ώρες. Λαμβάνονται καλύτερα την ώρα του ύπνου. Αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση αλλά είναι εντάξει για περιστασιακή χρήση.
- Τα καθαρτικά μαλακτικά κοπράνων (docusate) είναι συχνά αναποτελεσματικά εκτός εάν συνδυάζονται με οσμωτικό ή διεγερτικό καθαρτικό.
- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα όπως υγρή παραφίνη, άλατα μαγνησίου, υπόθετα και κλύσματα περιστασιακά για τη θεραπεία της σφήνωσης των κοπράνων, αλλά δεν είναι για τακτική χρήση.
Ρωτήστε τη μαία, το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τις εμπορικές ονομασίες αυτών των φαρμάκων. Υπερβολική χρήση οποιουδήποτε καθαρτικού μπορεί να προκαλέσει “τεμπέλικο” έντερο και περιστασιακά ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, γι’ αυτό επικοινωνήστε με τον γιατρό εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρτικό μακροπρόθεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε μόνο την συνιστώμενη δόση και επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.
Πηγές:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21895-pregnancy-constipation
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/pregnancy-constipation/faq-20058550
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418980/
- https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/common-health-problems/
- https://www.seslhd.health.nsw.gov.au/sites/default/files/groups/Royal_Hospital_for_Women/Mothersafe/documents/constipationpb20.pdf
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324379
- https://www.healthline.com/health/pregnancy/constipation-remedies#1
- https://www.health.gov.au/resources/pregnancy-care-guidelines/part-i-common-conditions-during-pregnancy/constipation
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα
Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε
Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της
Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα
Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα
Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…
γιατί να πάρεις σκόνες κτλ.. ενώ μπορείς να καταπολεμήσεις την δυσκοιλιότητα με φρούτα όπως το ακτινίδιο ή να φας σπανάκι ή λιναρόσπορο κτλ. έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και μερικές φορές καλύτερο. Μην παίρνετε σκόνες όταν είστε έγκυος
εμένα ο γιατρός μου είχε δώσει μια σκόνη που έπινα με νερό κάθε μέρα και πήγαινα στο μπάνιο κανονικά