Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Για να καταλάβουμε τι είναι η δυσκοιλιότητα, είναι πρώτα χρήσιμο να κατανοήσουμε πώς το έντερο (γνωστό και ως γαστρεντερική οδός) λειτουργεί. Ό,τι τρώτε και πίνετε ταξιδεύει από το στόμα σας, μέσω του πεπτικού συστήματος στον πρωκτό. Ο γαστρεντερικός σωλήνας περιλαμβάνει το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο (ή κόλον). Το παχύ έντερο έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρο και αποτελεί το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Η τροφή που δεν έχει αφομοιωθεί στα ανώτερα τμήματα της γαστρεντερικής οδού συλλέγεται στο παχύ έντερο, αφαιρείται το νερό και έτσι σχηματίζονται τα κόπρανα. Τα κόπρανα αποβάλλονται μέσω των κενώσεων από τον πρωκτό.
Η κίνηση της τροφής σε όλο το πεπτικό σύστημα συμβαίνει μέσω συστολών που μοιάζουν με κύμα και ονομάζονται περισταλτική κίνηση ή περίσταλση . Αυτό συμβαίνει φυσικά. Ο καθένας θα αφοδεύσει σε διαφορετικές ώρες και διαφορετικές ποσότητες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Μερικοί άνθρωποι θα αφοδεύσουν 3 φορές την ημέρα ενώ άλλοι θα αφοδεύσουν 3 φορές την εβδομάδα. Κάποιοι μπορεί μόνο μία φορά την εβδομάδα χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή δυσφορία.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών
Η σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί σημαντικό πόνο και δυσφορία και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί όταν η περισταλτική κίνηση δεν λειτουργεί τόσο γρήγορα ή όσο έντονα ως συνήθως. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην κάνετε κόπρανα τόσο συχνά όσο συνήθως, ή πρέπει να ζοριστείτε για να κάνετε κόπρανα, ή δεν καταφέρνετε να αδειάσετε εντελώς τα έντερά σας.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ή μπορεί να γίνει χρόνιο, μακροπρόθεσμο πρόβλημα, ιδιαίτερα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Ένας γιατρός θα καταλάβει ότι έχετε δυσκοιλιότητα εάν:
- Επισκέπτεστε το μπάνιο λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα
- Πιέζεστε υπερβολικά περισσότερο από το 25% του χρόνου που πηγαίνετε στην τουαλέτα
- Αφοδεύετε σκληρά κόπρανα περισσότερο από 1 στις 4 των περιπτώσεων
Μερικοί άνθρωποι θα αισθάνονται φουσκωμένοι με την δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει γενική αίσθηση πρηξίματος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε τα ρούχα σας σφιχτά.
Είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας εάν η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ή αντιμετωπίζετε τακτικά δυσκοιλιότητα και αυτό διαρκεί πολύ. Εάν έχετε αίμα στα κόπρανα σας, χάνετε βάρος χωρίς λόγο ή αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, τότε είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα αλλά να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Ποιους επηρεάζει η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες, περίπου το 40% των εγκύων γυναικών θα βιώσουν κάποια μορφή δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο.
Αυτό συνήθως οφείλεται σε λιγότερο δραστήριο τρόπο ζωής και σε φαρμακευτικές αγωγές. Οι περισσότεροι από εμάς θα υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή μας, για σύντομες περιόδους όπου δεν είναι ανησυχητικό.
Οι πιο κοινές αιτίες της δυσκοιλιότητας:
- Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
- Δεν πίνετε αρκετά υγρά
- Αγνοείται συχνά την επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα
- Δεν αφιερώνεται αρκετό χρόνο όταν πάτε στην τουαλέτα
- Έλλειψη δραστηριότητας και άσκησης
- Αλλαγή στη ρουτίνα
- Είστε Λιποβαρής ή Υπέρβαρος
- Κατάθλιψη ή άγχος
- Εγκυμοσύνη και τοκετός
- Ορισμένα φάρμακα όπως παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου και ορισμένα αντιόξινα φάρμακα (φάρμακο για τη θεραπεία της δυσπεψίας).
και άλλες Συνήθεις Αιτίες της Δυσκοιλιότητας
Άλλες λιγότερο κοινές αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στον πρωκτό σας (οπίσθια δίοδος)
- Οι μύες γύρω από τον πρωκτό σας σφίγγουν αντί να χαλαρώνουν όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
- Όταν υπάρχουν περιοχές στένωσης στο έντερο
- Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες πολύ πιο σπάνιες αιτίες δυσκοιλιότητας που ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας εάν σας επηρεάσουν
Τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα;
Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι όταν η δυσκοιλιότητα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόσθετων προβλημάτων.
- Αιμορροΐδες (πρησμένα αιμοφόρα αγγεία στο ορθό σας)
- Σε σπάνιες περιπτώσεις τα κόπρανα μπορεί να μπλοκάρουν τα έντερά σας (ενσφήνωση κοπράνων) και μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και να οδηγήσει σε σύγχυση.
- Ακράτεια ούρων. Αν πρέπει να ζοριστείτε για να κάνετε την ανάγκη σας μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους σας. Αυτοί οι μύες ελέγχουν το άνοιγμα της ουρήθρας (σωλήνας που αφαιρεί τα ούρα από την κύστη) και του ορθού. Λόγω των εξασθενημένων μυών του πυελικού εδάφους, μπορεί να έχετε λιγότερο έλεγχο όταν ουρείτε.
- Εάν έχετε σκληρά κόπρανα στο ορθό σας θα είναι αυξημένη η πίεση στην ουρήθρα. Αυτό μπορεί να σας εμποδίζει να ουρήσετε.
Όταν η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρός σας επίσης εάν εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα σας, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό κατευθείαν.
Τι μπορώ να κάνω εάν έχω δυσκοιλιότητα;
Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη της Δυσκοιλιότητας. Αυτό συνιστάται ως η πρώτη θεραπεία για δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και κάποια πράγματα λειτουργούν καλύτερα για διαφορετικούς ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα σας χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Ελέγξτε αν είναι δυσκοιλιότητα
Είναι πιθανό να είναι δυσκοιλιότητα εάν:
- Δεν έχετε πάει στο μπάνιο τουλάχιστον 3 φορές την τελευταία εβδομάδα
- Τα κόπρανα σας είναι συχνά μεγάλα και ξηρά.
- Καταπονείστε ή πονάτε όταν πάτε στο μπάνιο
Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο στομάχι και να αισθάνεστε φουσκωμένοι.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβάλλουν στην κατάσταση, όπως:
- Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
- Μια αλλαγή στη ρουτίνα ή στον τρόπο ζωής σας, όπως μια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες
- Να μην πηγαίνεις στο μπάνιο όταν σου έρχεται επιθυμία
- Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων
- Δεν πίνετε αρκετά υγρά (Αφυδάτωση)
- Άγχος ή κατάθλιψη
- Δεν κινείστε αρκετά και περνάτε μεγάλες περιόδους καθισμένοι ή ξαπλωμένοι
- Άλλα θέματα υγείας
Στα παιδιά, η κακή διατροφή, ο φόβος για τη χρήση της τουαλέτας και τα προβλήματα εκπαίδευσης στην τουαλέτα μπορούν όλα να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.
Ποιος επηρεάζεται από την Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σε μωρά, παιδιά και ενήλικες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 7 ενήλικες και έως 1 στα 3 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δυσκοιλιότητα.
Η πάθηση επηρεάζει διπλάσιες γυναίκες απ’ ότι άνδρες και είναι επίσης πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό για τη Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα δεν είναι συνήθως σοβαρή και μπορεί να αντιμετωπιστεί από φαρμακοποιό. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν απαιτείται.
Μιλήστε επίσης με τον φαρμακοποιό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα. Τα καθαρτικά συνιστώνται συχνά για τα παιδιά παράλληλα με τις αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής.
Ίσως μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα μόνοι σας κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Εάν αυτές οι αλλαγές δεν βοηθήσουν και το πρόβλημα συνεχιστεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον φαρμακοποιό σας.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν:
- Παρατηρήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία από τον ορθό
- Παρατηρείτε οποιαδήποτε ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Έχετε παράλληλα με την δυσκοιλιότητα και επίμονη κούραση
- Η δυσκοιλιότητα σας διαρκεί περισσότερο από 14 ημέρες χωρίς βελτίωση
Πρόληψη της δυσκοιλιότητας
Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής που αναφέρονται παραπάνω μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δυσκοιλιότητας.
Το να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο και ιδιωτικότητα για να κάνετε άνετα τα κόπρανα σας μπορεί να βοηθήσει, επίσης θα πρέπει να προσπαθείτε να μην αγνοείται την επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Συμπτώματα δυσκοιλιότητας
Όταν έχετε δυσκοιλιότητα, οι κενώσεις γίνονται πιο δύσκολες και λιγότερο συχνές από ό,τι συνήθως.
Οι φυσιολογικές συνήθειες του εντέρου διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί ενήλικες πηγαίνουν στην τουαλέτα περισσότερες από μία φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μπορεί να πηγαίνουν μόνο κάθε 3 ή 4 ημέρες. Ομοίως, μερικά βρέφη κάνουν κενώσεις πολλές φορές την ημέρα, ενώ άλλα κάνουν μόνο λίγες φορές την εβδομάδα.
Εάν εσείς ή το παιδί σας κάνετε κενώσεις λιγότερο από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας.
Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να κάνετε τα κόπρανα και να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε εντελώς το έντερο σας. Τα κόπρανα σας μπορεί να φαίνονται ξηρά, σκληρά και ογκώδη, καθώς και ασυνήθιστα μεγάλα ή μικρά.
Άλλα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πόνος στο στομάχι και κράμπες
- Αίσθημα φουσκώματος
- Απώλεια της όρεξης
Δυσκοιλιότητα στα παιδιά
Εκτός από τις σπάνιες ή ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, ένα παιδί με δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Απώλεια της όρεξης
- Έλλειψη ενέργειας
- Να είναι ευερέθιστο, θυμωμένο ή στεναχωρημένο
- Εξαιρετικά άσχημη μυρωδιά στα κόπρανα
- Πόνος στο στομάχι και δυσφορία
- Λερώνει τα ρούχα του
- Γενικά αισθάνεται αδιαθεσία
Αιτίες δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συνήθως όταν τα κόπρανα παραμένουν στο κόλον (παχύ έντερο) για πάρα πολύ καιρό και το κόλον απορροφά πάρα πολύ νερό από τα κόπρανα, με αποτέλεσμα να γίνονται σκληρά και ξηρά.
Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας δεν προκαλούνται από μια συγκεκριμένη πάθηση και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να έχετε δυσκοιλιότητα, όπως:
- Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
- Μια αλλαγή στη ρουτίνα ή στον τρόπο ζωής σας, όπως μια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες
- Αγνοείτε την επιθυμία να κάνετε την ανάγκη σας
- Ακινησία ή έλλειψη άσκησης
- Δεν πίνετε αρκετά υγρά
- Έχετε υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
- Να είσαι λιποβαρής ή υπέρβαρος
- Άγχος ή κατάθλιψη
- Ψυχιατρικά προβλήματα, όπως αυτά που προκαλούνται από σεξουαλική κακοποίηση, βία ή τραύμα
Φαρμακευτική αγωγή
Η δυσκοιλιότητα μπορεί μερικές φορές να είναι παρενέργεια ενός φαρμάκου που παίρνετε. Οι συνήθεις τύποι φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:
- Αντιόξινα (φάρμακο για τη θεραπεία της δυσπεψίας)
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντιεπιληπτικά (φάρμακο για τη θεραπεία της επιληψίας)
- Αντιψυχωσικά (φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας)
- Συμπληρώματα ασβεστίου
- Οπιούχα παυσίπονα, όπως η κωδεΐνη και η μορφίνη
- Διουρητικά
- Συμπληρώματα σιδήρου
Εάν η δυσκοιλιότητα προκαλείται από φαρμακευτική αγωγή, η κατάσταση συνήθως υποχωρεί μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο εκτός εάν σας το συμβουλεύσει ο γιατρός σας. Μιλήστε με τον Γιατρό ή τον Φαρμακοποιό σας σας εάν έχετε δυσκοιλιότητα που προκαλείται από κάποιο φάρμακο.
Εγκυμοσύνη
Περίπου 2 στις 5 γυναίκες εμφανίζουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, κυρίως κατά τα αρχικά στάδια.
Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή το σώμα σας παράγει περισσότερη γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη, η οποία δρα ως μυοχαλαρωτικό. Το έντερο συνήθως μετακινεί τα κόπρανα στον πρωκτό με μια διαδικασία γνωστή ως περισταλτική κίνηση. Αυτό συμβαίνει όταν οι μύες που καλύπτουν το έντερο συστέλλονται και χαλαρώνουν με μια κυματοειδή κίνηση. Η αύξηση της προγεστερόνης καθιστά πιο δύσκολη τη σύσπαση των μυών του εντέρου, καθιστώντας πιο δύσκολη τη μετακίνηση των κοπράνων.
Εάν είστε έγκυος, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε με ασφάλεια τη δυσκοιλιότητα χωρίς να βλάψετε εσάς ή το μωρό σας.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Άλλες καταστάσεις
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης, όπως:
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Διαβήτης
- Υπερασβεστιαιμία – όπου υπάρχει πάρα πολύ ασβέστιο στην κυκλοφορία του αίματος
- Υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας (υποθυρεοειδισμός)
- Μυϊκή δυστροφία – μια γενετική κατάσταση που προκαλεί απώλεια μυών
- Σκλήρυνση κατά πλάκας – μια κατάσταση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα
- Νόσος Πάρκινσον – όπου μέρος του εγκεφάλου καταστρέφεται προοδευτικά, επηρεάζοντας τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος
- Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης
- Πρωκτική σχισμή – ένα μικρό ρήγμα ή έλκος στο δέρμα ακριβώς μέσα στον πρωκτό
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου – μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή των εντέρων
- Καρκίνος του εντέρου
Μωρά και παιδιά με Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα σε βρέφη και παιδιά είναι αρκετά συχνή. Υπολογίζεται ότι έως και 1 στα 3 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δυσκοιλιότητα ανά πάσα στιγμή. Η κακή διατροφή, ο φόβος για τη χρήση της τουαλέτας μπορεί να ευθύνονται.
Κακή διατροφή
Τα παιδιά που τρέφονται υπερβολικά είναι πιο πιθανό να έχουν δυσκοιλιότητα, όπως και εκείνα που δεν λαμβάνουν αρκετά υγρά. Όπως και με τους ενήλικες, είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να έχει αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή του.
Εκπαίδευση τουαλέτας
Είναι σημαντικό να μην κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται άγχος ή πίεση για τη χρήση της τουαλέτας. Είναι επίσης σημαντικό να αφήνετε τα παιδιά σας να πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους. Η συνεχής παρέμβαση όταν χρησιμοποιούν την τουαλέτα μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται άγχος και μπορεί να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα.
Συνήθειες της τουαλέτας
Μερικά παιδιά μπορεί να αισθάνονται άγχος για τη χρήση της τουαλέτας. Μπορεί να έχουν φοβία σχετικά με τη χρήση της τουαλέτας ή να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες στο σχολείο.
Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι αιτία του παιδιού σας να αισθάνεται πόνο όταν κενώνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακές συνήθειες του εντέρου, όπου τα παιδιά αγνοούν την παρόρμηση να κάνουν την ανάγκη τους και τα κρατούν από φόβο μήπως αισθανθούν πόνο και δυσφορία. Ωστόσο, εάν το κάνουν αυτό, η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί.
Άλλες καταστάσεις
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα σε μωρά και παιδιά μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης, όπως:
- Η νόσος του Hirschsprung – η οποία επηρεάζει το έντερο, καθιστώντας δύσκολη την αποβολή κοπράνων
- Ανορθική δυσπλασία – όπου ο πρωκτός και το ορθό του μωρού δεν σχηματίζονται σωστά
- Ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού – συμπεριλαμβανομένων σπάνιων καταστάσεων όπως η εγκεφαλική παράλυση
- Κυστική ίνωση – μια γενετική πάθηση που προκαλεί το σώμα να παράγει παχιά και κολλώδη βλέννα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα
Διάγνωση δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Ο φαρμακοποιός σας συνήθως δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει εξετάσεις, η διάγνωση θα γίνει με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.
Ο φαρμακοποιός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες σας. Μην ντρέπεστε να το συζητήσετε με τον φαρμακοποιό σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζει όλα τα συμπτώματά σας, ώστε να μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί επίσης να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή σας, το επίπεδο άσκησης και εάν υπήρξαν πρόσφατες αλλαγές στη διατροφή σας.
Σωματική εξέταση
Εάν ο φαρμακοποιός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε πρόσκρουση κοπράνων (όταν συλλέγονται ξηρά και σκληρά κόπρανα στον ορθό σας), μπορεί να σας συμβουλεύσει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για φυσική εξέταση.
Η εξέταση θα ξεκινήσει με εσάς να ξαπλώνετε ανάσκελα, ενώ ο γιατρός θα αισθάνεται την κοιλιά σας. Στη συνέχεια, θα ξαπλώσετε στο πλάι ενώ ο γιατρός σας θα κάνει την εξέταση χρησιμοποιώντας ένα λιπασμένο δάχτυλο με γάντια.
Σπάνια χρειάζεται να γίνει εσωτερική φυσική εξέταση σε ένα παιδί. Η διάγνωση σε μικρή ηλικία μπορεί συνήθως να γίνει με την αίσθηση της κοιλιάς του παιδιού.
Περαιτέρω εξετάσεις
Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή εξετάσεις θυρεοειδούς, για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.
Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε:
- Μια ακτινογραφία κοιλίας – Για να ελεγχθεί το εσωτερικό της κοιλιάς σας
- Ορθοπρωκτική μανομετρία – όπου μια μικρή συσκευή με ένα μπαλόνι στο ένα άκρο εισάγεται στο ορθό σας. Αυτό δίνει μια ιδέα στον Γιατρό για το πόσο καλά λειτουργούν οι μύες και τα νεύρα μέσα και γύρω από το ορθό σας
Καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του εντέρου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις για να αποκλείσει τη διάγνωση καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της τομογραφίας και της κολονοσκόπησης.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Η θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα εξαρτάται από την αιτία, πόσο καιρό την έχετε και πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατό να ανακουφιστούν τα συμπτώματα κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας. Οι αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής συνήθως συνιστώνται ως πρώτη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Αυτό περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, φροντίζοντας να πίνετε πολλά υγρά και προσπαθείτε να ασκηθείτε περισσότερο.
Εάν αυτά δεν είναι αποτελεσματικά, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να συστήσει ένα από του στόματος καθαρτικό φάρμακο που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε.
Η θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα είναι συνήθως αποτελεσματική, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του εντέρου.
Συμβουλές για τον τρόπο ζωής
Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής συχνά συνιστώνται ως η πρώτη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό από μόνο του θα βελτιώσει την κατάσταση χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.
Μερικές μέθοδοι αυτοβοήθειας για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας παρατίθενται παρακάτω:
- Αυξήστε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών. Θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 18-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
- Αποφύγετε την αφυδάτωση πίνοντας άφθονο νερό.
- Ασκηθείτε πιο τακτικά – για παράδειγμα, κάνοντας καθημερινή βόλτα για περπάτημα ή τρέξιμο.
- Εάν η δυσκοιλιότητα προκαλεί πόνο ή ενόχληση, πάρτε ένα παυσίπονο, όπως η παρακεταμόλη. Ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες δοσολογίας.
- Τηρήστε μια ρουτίνα, όταν αισθάνεστε την επιθυμία για αφόδευση, μην καθυστερείτε.
- Προσπαθήστε να ακουμπάτε τα πόδια σας σε ένα χαμηλό σκαμπό ενώ πηγαίνετε στην τουαλέτα, έτσι ώστε τα γόνατά σας να είναι πάνω από τους γοφούς σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργηθείτε ευκολότερα.
- Εάν τα φάρμακα που παίρνετε σας προκαλούν δυσκοιλιότητα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια εναλλακτική λύση.
Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να συστήσει ένα καθαρτικό εάν οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής δεν βοηθήσουν.
Καθαρτικά
Τα καθαρτικά είναι ένα είδος φαρμάκου που σας βοηθούν να κάνετε τα κόπρανα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καθαρτικών και το καθένα έχει διαφορετική επίδραση στο πεπτικό σας σύστημα.
Οσμωτικά καθαρτικά
Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα οσμωτικό καθαρτικό. Τα οσμωτικά καθαρτικά αυξάνουν την ποσότητα του υγρού στα έντερά σας. Έτσι μαλακώνουν τα κόπρανα σας και το σώμα σας μπορεί να τα βγάλει πιο εύκολα.
Τα συνήθως συνταγογραφούμενα οσμωτικά καθαρτικά περιλαμβάνουν λακτουλόζη και μακρογόλες. Όμως παράλληλα φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά. Συνήθως θα περάσουν 2 έως 3 ημέρες πριν αισθανθείτε την επίδραση του καθαρτικού.
Διεγερτικά καθαρτικά
Εάν τα κόπρανα σας είναι μαλακά, αλλά εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να ενεργηθείτε , ο φαρμακοποιός σας μπορεί να συστήσει ένα διεγερτικό καθαρτικό. Αυτός ο τύπος καθαρτικού διεγείρει τους μύες που υπάρχουν στο πεπτικό σας σύστημα, βοηθώντας τους να μετακινούν τα κόπρανα και τα άχρηστα προϊόντα κατά μήκος του παχέος εντέρου στον πρωκτό σας.
Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα διεγερτικά καθαρτικά είναι η σέννα, η βισακοδύλη και το πικοθειικό νάτριο. Αυτά τα καθαρτικά χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση και αρχίζουν να δρουν μέσα σε 6 έως 12 ώρες.
Σύμφωνα με πόσο γρήγορα χρειάζεστε ανακούφιση, ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να συνδυάσει διαφορετικά καθαρτικά.
Διαβάστε σχετικά: Οι διάφορες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα περιγράφονται αναλυτικά εδώ
Για πόσο καιρό θα πρέπει να παίρνω καθαρτικά;
Εάν είχατε δυσκοιλιότητα για μικρό χρονικό διάστημα, ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σας συνήθως θα σας συμβουλεύσει να σταματήσετε να παίρνετε το καθαρτικό όταν πλέον τα κόπρανα σας είναι μαλακά και αποβάλλονται εύκολα.
Ωστόσο, εάν η δυσκοιλιότητα σας προκαλείται από μια υποκείμενη ιατρική πάθηση ή ένα φάρμακο που παίρνετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να παίρνετε καθαρτικά για πολύ περισσότερο, πιθανώς πολλούς μήνες ή και χρόνια.
Εάν παίρνετε καθαρτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν έρθει η στιγμή να τα σταματήσετε, θα χρειαστεί να μειώσετε σταδιακά τη δόση σας, και όχι να τα διακόψετε αμέσως. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί συνδυασμός καθαρτικών, θα πρέπει κανονικά να μειώσετε τη δόση κάθε καθαρτικού, ένα κάθε φορά, προτού σταματήσετε να τα παίρνετε. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Ο γιατρός σας και μόνο αυτός θα σας συμβουλεύσει για το πότε είναι καλύτερο να σταματήσετε να παίρνετε μακροχρόνια καθαρτικά.
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Αντιμετώπιση της ενσφήνωσης κοπράνων
Η ενσφήνωση των κοπράνων συμβαίνει όταν τα κόπρανα γίνονται σκληρά και ξηρά και συγκεντρώνονται στον ορθό σας. Αυτό εμποδίζει τον ορθό, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διέλευση των κοπράνων.
Μερικές φορές ως αποτέλεσμα της ενσφήνωσης, μπορεί να εμφανιστεί διάρροια. Εάν έχετε ενσφήνωση κοπράνων, αρχικά θα λάβετε θεραπεία με υψηλή δόση της οσμωτικής καθαρτικής μακρογόλης. Μετά από μερικές ημέρες χρήσης μακρογόλης, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αρχίσετε να παίρνετε ένα διεγερτικό καθαρτικό.
Εάν δεν ανταποκρίνεστε σε αυτά τα καθαρτικά και/ή εάν έχετε διάρροια, μπορεί να χρειαστείτε ένα από τα φάρμακα-θεραπείες που περιγράφονται παρακάτω.
- Υπόθετο – αυτός ο τύπος φαρμάκου εισάγεται στον πρωκτό σας. Το υπόθετο διαλύεται σταδιακά με την θερμοκρασία του σώματος και στη συνέχεια απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός σας.
- Κλύσμα – όπου ένα φάρμακο σε υγρή μορφή εγχέεται μέσω του πρωκτού σας και στο παχύ έντερο σας.
Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη
Εάν είστε έγκυος, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε με ασφάλεια τη δυσκοιλιότητα χωρίς να βλάψετε εσάς ή το μωρό σας. Ο φαρμακοποιός σας θα σας συμβουλεύσει πρώτα να αλλάξετε τη διατροφή σας αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών. Θα σας συμβουλεύσει επίσης να κάνετε ήπια άσκηση. Εάν οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής δεν έχουν αποτέλεσμα, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα καθαρτικό για να σας βοηθήσει.
Πολλά καθαρτικά είναι ασφαλή για χρήση από έγκυες γυναίκες, επειδή τα περισσότερα δεν απορροφώνται από το πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας δεν θα νιώσει την επίδραση του καθαρτικού.
Τα καθαρτικά που είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν τα οσμωτικά καθαρτικά λακτουλόζη και μακρογόλες. Εάν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη μιας μικρής δόσης βισακοδύλης ή σέννας (διεγερτικά καθαρτικά).
Ωστόσο, η σέννα μπορεί να μην είναι κατάλληλη αν είστε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, επειδή απορροφάται εν μέρει από το πεπτικό σας σύστημα.
Μωρά που ακόμα θηλάζουν ή τρώνε τροφές
Εάν το μωρό σας έχει δυσκοιλιότητα αλλά δεν έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές. Δοκιμάστε να κινήσετε απαλά τα πόδια του μωρού σας, σαν να κάνει ποδήλατο ή κάντε προσεκτικό μασάζ στην κοιλιά του για να τονώσετε τα έντερά του.
Εάν το μωρό σας τρώει στερεές τροφές, δώστε του άφθονο νερό ή ρόφημα φρούτων. Προσπαθήστε να τα ενθαρρύνετε να τρώνε φρούτα, τα οποία μπορούν να πολτοποιηθούν ή να τεμαχιστούν, ανάλογα με την ικανότητά τους να μασούν. Τα καλύτερα φρούτα για να τρώνε τα μωρά για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας είναι:
- μήλα
- βερίκοκα
- σταφύλια
- ροδάκινα
- αχλάδια
- δαμάσκηνα
- σμέουρα
- φράουλες
Μην πιέζετε ποτέ το μωρό σας να φάει φαγητό αν δεν το θέλει. Εάν το κάνετε, μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται το φαγητό ως μια αρνητική και αγχωτική εμπειρία.
Εάν το μωρό σας εξακολουθεί να έχει δυσκοιλιότητα μετά από αλλαγή διατροφής, μπορεί να χρειαστεί να του συνταγογραφηθεί καθαρτικό. Συνήθως τους χορηγείται ένα οσμωτικό καθαρτικό. Ωστόσο, εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να τους συνταγογραφηθεί ένα διεγερτικό καθαρτικό.
Παιδιά και Δυσκοιλιότητα
Για τα παιδιά, συχνά συνιστώνται καθαρτικά παράλληλα με αλλαγές στη διατροφή. Τα οσμωτικά καθαρτικά δοκιμάζονται συνήθως πρώτα και ακολουθούν τα διεγερτικά καθαρτικά εάν είναι απαραίτητο.
Εκτός από την κατανάλωση φρούτων, τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιέχει επίσης λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά.
Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος. Είναι σημαντικό να είστε θετικοί και ενθαρρυντικοί όταν πρόκειται να δημιουργήσετε μια “ρουτίνα τουαλέτας”. Αφήστε το παιδί σας τουλάχιστον 10 λεπτά στην τουαλέτα, για να βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα κόπρανα.
Για να ενθαρρύνετε μια θετική ρουτίνα της τουαλέτας, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα ημερολόγιο με τις κενώσεις του παιδιού σας που να συνδέεται με ένα σύστημα ανταμοιβής. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να επικεντρωθούν στη χρήση της τουαλέτας με επιτυχία.
Επιπλοκές της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα σπάνια προκαλεί επιπλοκές ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική, ιδιαίτερα εάν ξεκινήσει έγκαιρα. Ωστόσο, εάν έχετε μακροχρόνια δυσκοιλιότητα, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσετε επιπλοκές.
Οι συνέπειες της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:
- Πολύς πόνος και δυσφορία. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί, φουσκωμένοι και μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σας.
- Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αίμα όταν αφοδεύετε , ειδικά αν χρειάστηκε να ζοριστείτε.
- Εάν είναι σοβαρό, μπορεί να προκαλέσει ενσφήνωση κοπράνων, όπου υπάρχουν πολλά και σκληρά κόπρανα στον ορθό. Τότε μπορεί να συμβεί «υπερχείλιση», όπου τα νεότερα κόπρανα πρέπει να πιέσουν τα ήδη υπάρχον. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ υδαρή κόπρανα και ακράτεια κοπράνων. Εάν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να μην σκεφτείτε ότι θεραπεύτηκε η δυσκοιλιότητα σας.
- Αιμορροΐδες
Το καλύτερο Συμπλήρωμα για την Αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας!
Εγγυημένη Αποτελεσματικότητα!
Αιμορραγία από το ορθό
Η συνεχής καταπόνηση για την αποβολή κοπράνων μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία και αιμορραγία από το ορθό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία είναι το αποτέλεσμα ενός μικρού σχίσματος γύρω από τον πρωκτό, αλλά συχνότερα προκαλείται από αιμορροΐδες. Οι σωροί είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που σχηματίζονται στο κάτω μέρος του ορθού και στον πρωκτό.
Εκτός από την αιμορραγία, οι σωροί μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο, κνησμό γύρω από τον πρωκτό και πρήξιμο του πρωκτού.
Τα συμπτώματα των σωρών συχνά υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, κρέμες και αλοιφές είναι διαθέσιμες για να μειώσουν τυχόν κνησμό ή ενόχληση.
Επισκεφθείτε τον Γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίσετε αιμορραγία από το ορθό.
Ενσφήνωση κοπράνων
Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενσφήνωσης των κοπράνων, όπου συγκεντρώνονται αποξηραμένα, σκληρά κόπρανα στον ορθό και τον πρωκτό σας.
Από τη στιγμή που θα έχετε ενσφήνωση κοπράνων, είναι πολύ απίθανο να μπορέσετε να απαλλαγείτε από τα κόπρανα φυσικά. Συνήθως η δυσκοιλιότητα επιδεινώνετε επειδή είναι πιο δύσκολο για τα κόπρανα να περάσουν, καθώς η διαδρομή εμποδίζεται.
Η ενσφήνωση κοπράνων μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλες επιπλοκές, όπως:
- Πρήξιμο του ορθού
- Απώλεια της αίσθησης μέσα και γύρω από τον πρωκτό σας
- Ακράτεια εντέρου
- Αιμορραγία από τον πρωκτό σας
- Πρόπτωση του ορθού – όπου μέρος του κατώτερου εντέρου σας πέφτει από τη θέση του και προεξέχει από τον πρωκτό σας (αυτό μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα)
Η ενσφήνωση κοπράνων συνήθως αντιμετωπίζεται με καθαρτικά φάρμακα, αν και μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπόθετα (φάρμακο που εισάγεται στον πρωκτό) και κλύσματα (όπου το φάρμακο σε υγρή μορφή εγχέεται μέσω του πρωκτού σας).
Πρόληψη της δυσκοιλιότητας
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής διατροφής και τρόπου ζωής.
Φυτικές ίνες
Η συμπερίληψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες. Θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερες:
- Φρούτα και λαχανικά
- Ρύζι ολικής αλέσεως
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
- Ψωμί ολικής αλέσεως
- Σπόρους και βρώμη
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα διατηρήσει τις κινήσεις του εντέρου σας κανονικές, επειδή βοηθάει το φαγητό να περάσει πιο εύκολα από το πεπτικό σας σύστημα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας κάνουν επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών, γιατί μια ξαφνική αύξηση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πρήξιμο. Η ξαφνική αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί επίσης να σας κάνει να παράγετε περισσότερο αέρα (μετεωρισμός) και να εμφανίσετε κράμπες στο στομάχι.
Υγρά
Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση και αυξάνετε σταθερά την πρόσληψη όταν ασκείστε ή όταν κάνει ζέστη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα καφεΐνης, αλκοόλ και ανθρακούχων ποτών που καταναλώνετε.
Συνήθειες για την τουαλέτα
Μην αγνοείτε ποτέ την επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα, γιατί μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να έχετε δυσκοιλιότητα.
Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο και ιδιωτικότητα για να κάνετε άνετα την ανάγκη σας.
Άσκηση
Το να είστε ενεργοί θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 3-4 ώρες σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Εκτός του ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, θα αισθάνεστε πιο υγιείς και θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας, τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική σας φυσική κατάσταση.
Πηγές:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253
https://www.nhs.uk/conditions/constipation/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation
https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-constipation
https://www.eligast.gr/wp-content/uploads/2019/03/06_06_dyskoiliothta-2006.pdf
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/symptoms-causes
Αρχεία με Πληροφορίες σχετικά με την Δυσκοιλιότητα:
Πατώντας “Λήψη Αρχείου” μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία PDF με πολλές πληροφορίες σχετικά με την δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα
Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε
Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της
Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα
Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα
Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…
Τα φιστίκια προκαλούν δυσκοιλιότητα;
Μια μερίδα φιστικιών μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, η οποία μπορεί να βοηθ…
Το σπανάκι βοηθάει στην αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας
Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε εάν το σπανάκι έχει κάποια επίδραση στις κινήσεις του εντέρου σας ή είνα…
Άσκηση για πρόληψη και ανακούφιση από την Δυσκοιλιότητα
Εάν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, η άσκηση μπορεί να σας ανακουφίσει, ακόμη και 10 έως 15 λεπτά περπάτη…